Tandimplantat, passar det mig?

Förutsättningar och risker med tandimplantat

Tandimplantat är ett väletablerat och mycket bra sätt att ersätta förlorade tänder. Vård av tänder och rehabilitering av tandlossning och tandlöshet ger en positiv inverkan på hela ditt liv. Hur du äter, hur väl du sover och din allmänna självkänsla. I de allra flesta fallen kan vem som helst genomföra en implantatbehandling. Grundförutsättningarna är att du ska vara frisk nog för att kunna genomgå en eventuell tandutdragning. Det är viktigt att du som ska genomgå en behandling för tandimplantat sköter munhygienen, följer tandläkarens rekommendationerna och närvarar samt kommer i tid till kontrollerna hos din tandläkare.

Patientens förutsättningar för tandimplantat

Så länge din munhåla är frisk och att du har tillräckligt utrymme i käkbenet för tandimplantatet kan du genomgå en behandling. För att minimera riskerna för komplikationer så måste den som är intresserad av en implantatbehandling vara fullt frisk i munnen innan ett tandimplantat kan sättas. Innan en eventuell implantatbehandling så behöver en tandläkare hos Drottningkliniken göra en grundlig utvärdering av munhälsa och tandvårdsrutiner göras.

Patientens förutsättningar för implantatbehandling
Undvik komplikationer vid implantatbehandling

Risker med en tandimplantatbehandling

Innan du påbörjar en behandling för tandimplantat är det viktigt att du är välinformerad och påläst. Generellt är det låg risk för komplikationer vid tandimplantat. Detta framkommer i en ny avhandling om tandimplantat.

Komplikationer som uppstår tillföljd av en implantatbehandling kan exempelvis vara infektion, skada på tänder och läppar samt problem med bihålan. Läs mer om implantatkirurgiska komplikationer.

Viktigt att ta hand om tandimplantat

För att tandimplantatet ska hålla länge krävs extra noggrann munhygien och regelbundna kontroller hos tandläkare eller tandhygienist. Munhygienen vid implantatet måste vara minst lika bra som vid de egna tänderna. Dålig munhygien kan bidra till sjukdomar i vävnaden som omger implantatet. I sämsta fall kan implantatet lossna. För att underlätta rengöringen utformas den nya tanden så att det går att komma åt med tandborste och olika hjälpmedel.

skötsel och råd tandimplantat
Sluta röka inför implantatbehandling

Rökning påverkan på implantatbehandling

Rökning ökar risken för komplikationer och vi på Drottningkliniken rekommenderar därför alla rökare att sluta inför behandlingen. Bland annat ökar ökning risken för infektioner. Att röka och snusa försämrar dessutom läkningsprocessen. För att prognosen för behandlingen ska bli så bra som möjligt är det viktigt att bruka så lite tobak som möjligt inför en implantatbehandling. I och med att rökare generellt har ökad risk för tandlossning, så finns det en överhängande risk att förlora sitt tandimplantat både under och efter inläningsprocessen.

Hur går en implantatbehandling till?

Behandlingen sker i två huvudsteg där det första steget är ett kirurgiskt ingrepp. Man lägger ett snitt i tandköttet för att exponera käkbenet och därefter borras ett hål i benet där den undre delen av implantatet, titanskruven, skruvas ned.

Läs mer om implantatbehandling

Tandimplantat Göteborg

På Drottningkliniken träffar du erfarna tandläkare inom ersättning av förlorade tänder. Vi hjälper dig med att förbättra din tuggförmåga, höja din självkänsla och hjälpa din munhälsa.

Har du frågor eller funderingar kan du alltid ringa oss eller mejla.

BOKA TID
Vi som jobbar på Drottningkliniken