
Narkostandvård i Göteborg, för dig med tandvårdsrädsla
Drottningkliniken har lång erfarenhet av narkostandvård och är en av få tandkliniker i Göteborg som erbjuder narkosbehandlingar. För att erbjuda narkostandvård krävs omfattande kunskap och utbildningar. Varför vi är extra stolta över att kunna erbjuda detta alternativ till våra patienter.
Narkostandvård erbjuds till dig som är mycket rädd inför ditt tandläkarbesök. Under en narkosbehandling blir du sövd medans tandläkaren utför behandlingen. Detta innebär att du inte känner någon smärta eller obehag. Alla typer av tandbehandlingar kan utföras under narkos utan restriktioner och med samma goda resultat som när patienten är vaken.
Så fungerar en narkosbehandling

Boka ett möte
Inför en narkosbehandling sker alltid en konsultation med din tandläkare. Du får även skriftlig information om behandlingen och ett kostnadsförslag.

Undersökning
Innan ditt första besök kan du få ångestdämpande läkemedel. En undersökning görs alltid i vaket tillstånd, helt smärtfritt och eventuella röntgenbilder tas.

Narkosbehandling
Påbörja din narkosbehandling i en lugn och trygg miljö med varsamt omhändertagande av ett professionellt behandlingsteam med ditt välbefinnande i centrum.
För vem passar narkostandvård?
Narkostandvård eller intravenös sedering används då man som patient känner ett stort obehag inför ett tandläkarbesök eller vid en mer omfattande planerad behandling. Exempel på detta kan vara om patienten lider av en stark kräkreflex eller är mycket tandvårdsrädd. I stort sett alla typer av ingrepp kan utföras under intravenös sedering.
Det görs alltid en individuell bedömning innan behandling för att avgöra ifall narkostandvård passar för dig. Du måste vara frisk för att kunna behandlas under narkos och du får av medicinska skäl till exempel inte ha hjärtsjukdomar, extrem övervikt, svårdiabeter eller andra svåra sjukdomar.

Fördelar med narkosbehandling
Tandvårdsrädsla är mycket vanligt. Många undviker därför tandläkarbesök även om de har ont eller stort behov av tandvård. När ens tandläkarskräck är så pass omfattande att man hellre väljer att lida än att besöka tandläkaren är narkostandvård ett bra alternativ.
Narkosbehandlingen har en rad fördelaktiga effekter:
- Muskelavslappnande
- Ångestdämpande
- Sänker pulsen
- Behandling av panikångest
- Sänker andningsfrekvensen

Mer information om narkostandvård
Narkostandvård omfattar egentligen två olika begrepp. Fullständig narkos då man sover under behandlingen och intravenös sedering. Fullständig narkos används framförallt på sjukhus. Båda behandlingsformerna har för och nackdelar men generellt innebär intravenös sedering en mindre risk för patienten.
Den lugnande effekten är mycket kraftfull och man har ofta en nästintill fullständig minnesförlust efter ingreppet. För tandläkaren har intravenös sedering fördelen av att man kan kommunicera med patienten under ingreppet. Till exempel för att be patienten gapa lite mer eller vrida på huvudet. Patienten kan också mycket enkelt berätta om något känns obekvämt eller om man behöver en paus för att till exempel vila käkarna.
På kliniken erbjuds du en lugn och trygg miljö med varsamt omhändertagande av ett professionellt behandlingsteam där patientens välbefinnande alltid är i centrum.
Läs mer om narkostandvård på narkostandvard.se
Instruktioner före narkosbehandling
- Kom i god tid till behandlingen.
- Klä dig i bekväma, gärna lite lösare kläder.
- Om du använder kontaktlinser, ta med behållare för dessa ifall du skulle bli behöva ta ur linserna.
- Undvik att äta 6 timmar före narkosbehandlingen. Du kan dock dricka lite vatten vid behov 2 timmar före.
- Du måste ha en någon (vuxen person) som hämtar dig efter narkosbehandlingen och helst stannar hos dig ett par timmar. Enligt generella regler för narkos vid tandvård, släpper vi inte hem dig på egen hand.
- Undvik att köra bil (eller annat fordon) eller arbeta under återstoden av dagen.
Instruktioner efter narkosbehandling
Längd och omfattning av narkosbehandlingen påverkar hur du mår vid uppvaknandet. Hur mycket du påverkas är individuellt, vid kortare narkosbehandlingar kan man känna sig relativt pigg. Medans vid ett längre ingrepp upplever man ofta att man är trött och seg vid uppvaknandet. Av säkerhetsskäl måste du ha någon vän eller anhörig som hjälper dig hem på ett säkert sätt efter behandlingen. Vi rekommenderar även att du har någon närstående som kan sr till dig kvällen och natten efter narkos.
- Undvik alkohol under återstoden av dagen.
- Om du tar medicin, konsultera narkosläkaren när du ska fortsätta ta din medicin.
- Vid behov av smärtstillande, ta Paracetamol eller NSAID (eller) enligt tandläkares ordination.
- Du kan uppleva en tillfällig minnesförlust efter narkosen som kan hålla i sig ett par timmar.
- Börja med flytande föda och gå därefter över till fast mat.
- Du kan känna dig trött det närmsta dygnet efter narkosbehandlingen.
Ont i halsen efter narkos är vanligt om du haft andningstub under behandlingen.
Om du har några frågor, ring oss på telefon 031-15 88 55 / 031-15 00 51