Tandvårdsrädsla hos vuxna

Tandläkarskräck – du är inte ensam

Hälften av alla vuxna uppger att de känner obehag inför att gå till tandläkaren. Vi som arbetar på Drottningkliniken har lång erfarenhet av att behandla patienter med tandläkarskräck. Drottningkliniken i Göteborg är nischade på att erbjuda tandvård för tandvårdsrädda.

Kontakta oss

Tandvård för tandvårdsrädda i Göteborg

Rädsla inför ett besök hos tandläkaren är ibland så illa att man helt undviker att gå till tandläkaren även om man har tandvärk eller andra tandsjukdomar. Vi på Drottningkliniken i Göteborg har som mål att ingen ska behöva ha dålig munhälsa på grund av tandvårdsrädsla. Vi är stolta över att kunna erbjuda Narkostandvård till patienter med tandvårdsrädsla.

Narkostandvård behandling för tandrädda

Narkostandvård – Hjälp för tandvårdsrädda

Narkostandvård eller intravenös sedering används då man som patient känner ett stort obehag inför ett tandläkarbesök eller vid en mer omfattande planerad behandling. Exempel på detta kan vara om patienten lider av en stark kräkreflex eller är mycket tandvårdsrädd. I stort sett alla typer av ingrepp kan utföras under intravenös sedering.

Läs mer om narkostandvård i göteborg

Mer information om tandvårdsrädsla

Vad är tandvårdsrädsla?

Tandvårdsrädsla innebär att ha obehagskänslor inför ett tandvårdsbesök. Det kan sträcka sig från mild nervositet till starka ångestkänslor. Oftast handlar det om oro för att det ska göra ont eller att någonting ska gå fel. Har du stark rädsla och ångest kan det innebära att du undviker tandvårdsbesök.

På Drottningkliniken vill vi säkerställa att du med tiden inte får mer tandvärk eller besvär vilket i sin tur kan förstärka rädslan. Färre eller inga tandvårdsbesök kan leda till sämre tandhälsa och munhygien. Forskning visar även att munhälsa påverkar alla aspekter i våra liv, hur vi sover, hur vi äter och även vår mentala hälsa. Dålig tandhälsa kan också påverka ditt självförtroende och försvåra umgänget med andra.

Vad är orsaken till tandvårdsrädsla?

Vi förstår att du under en behandlingen i tandläkarstolen känner dig väldigt utsatt. Många med tandvårdsrädsla säger själva att det beror på att man inte har kontroll över situationen. Fler beskriver tandläkarbesöket som tvingande och får därför ångestkänslor eftersom man upplever att man inte har möjlighet att påverka.

Tyvärr beror rädslan ibland även på tidigare negativa upplevelser. Detta är naturligtvis olyckligt och vi på Drottningkliniken ska göra vårt yttersta för att förbättra din syn av tandvården. I dessa fall är det viktigt att du pratar med oss på tandkliniken och berättar vad du känner inför besöket. På så vis kan vi bemöta dig på ett mer varsamt sätt som passar dig.

Går det att bota tandvårdsrädsla?

Ja, alla typer av fobier går att bota. Men det kräver att man tar steget för att konfrontera sin rädsla. Det är viktigt att du inte låter din rädsla hindra dig från ett tandläkarbesök. Med högre ålder får tandvårdsrädda generellt sätt sämre tänder, i samband med uteblivande tandläkarbesök. Vilket i slutändan även innebär ett behov av större och mer omfattande ingrepp.

För att bota din tandvårdsrädsla rekommenderar vi att du går till en tandklinik som är duktiga på behandling av tandvårdsrädda patienter. På Drottningkliniken har vi lång erfarenhet av just detta. Ett tips är att du även tar med dig en familjemedlem eller en vän som kan ge dig stöd inför ditt besök.

Hitta en lösning för dig

Vi vill hjälpa dig hitta en lösning som passar dig. Ifall du känner att din tandvårdsrädsla är mycket stark rekommenderar vi att boka en konsultation för narkostandvård. Vill du höra mer om dina alternativ är du alltid välkommen att ringa till oss på tel 031-15 0051 eller 031 – 15 88 55.

Läs mer om narkostandvård