Oral protetik

Trasiga, slitna eller saknade tänder – vilka behandlingar finns?

Det finns många sätt att reparera skadade tänder. Små hål kan oftast lagas bäst med fyllningar i plast (komposit). Om en skada är större då kan det vara bättre att täcka över hela tanden med en krona som blir både snyggare och mer hållbar.

Om man vill ersätta en eller flera saknade tänder då finns det huvudsakligen tre olika alternativ:

  1. en bro byggd på egna tänder
  2. en krona eller bro byggd på implantat
  3. en avtagbar protes

Implantat är konstgjorda tandrötter av metall (titan). På implantaten fäster man sedan en krona eller bro i munnen. På detta sätt kan man oftast ersätta tänder som har förlorats på grund av karies, tandlossning eller olyckor. Implantattänder är generellt sett en dyrare behandling men ger fastsittande tänder och ett resultat som liknar känslan av naturliga tänder och kräver ingen beslipning av närliggande tänder.

Broar byggda på egna tänder har använts i många år och kan vara en utmärkt behandling. Behandlingen innebär att tandluckor fylls ut med en fastsittande konstruktion som täcker över och vilar på närliggande tänder. En välgjord bro byggd på egna tänder är lika hållbar och estetisk som implantattänder.

En avtagbar protes kan vara ett bra alternativ om det inte går att bygga en bro på befintliga tänder i munnen eller om det finns för lite ben för implantat. En avtagbar protes är ofta billigare än fastsittande tänder och lättare att göra rent eftersom det går att ta ut den från munnen.

Det finns ingen behandling som är bättre i alla situationer och den bästa lösningen kan ibland vara en blandning av de olika alternativen. På Drottningkliniken utgår vi alltid från dina specifika önskemål och förutsättningar. Vi börjar alltid med en noggrann undersökning och därefter tar vi tillsammans fram ett behandlingsförslag som passar just dig.

Titta gärna på några exempel på patienter som vi har behandlat.

Kontakta oss om du har frågor eller om du önskar en konsultation.

Välkommen till oss!